2004 novemberében ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját az ERDŐDY KAMARAZENEKAR, melyet Szefcsik Zsolt hegedűművész alapított vezető budapesti szimfonikus zenekarok fiatal művészeiből és zeneakadémiai hallgatókból. Az együttes, mely első hangversenyét 1994. novemberében adta, kezdetektől célkitűzésének tartja a hagyományos kamarazenekari repertoár bővítését, elsősorban magyar vonatkozású XVIII-XIX. századi zeneművek előadásával, valamint kortárs darabok bemutatásával.

Szefcsik Zsolt művészeti vezető hazai és külföldi kottatárakban végzett kutatásai és Farkas Zoltán, a MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa közreműködése révén az Erdődy Kamarazenekar eddigi működése során mintegy húsz magyarországi szerző több mint száz kompozícióját mutatta be sikerrel.

Az Erdődy Kamarazenekar 1996. áprilisában nagy sikerrel debütált a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, első CD lemeze, mely Georg Druschetzky Budán élt zeneszerző két kiváló, a zenekar által "újrafelfedezett" művét mutatja be, 1997 Karácsonyán jelent meg. A zenekar 1997-től folyamatosan tűzi műsorára Michael Haydn-nek az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött, eddig publikálatlan műveit, s e feltáró munka eredményeként született meg 1999-ben az együttes második CD lemeze, melyen a szerző Szent Teréz miséje és Te Deuma a világon elsőként hallható hangfelvételen. A lemez 2000. februárjában a francia Le Monde de la Musique című szaklaptól a "CHOC" kitüntető címet kapta. A Zenekar fennállásának 5 éves jubileuma alkalmából 1999. decemberében válogatást jelentetett meg koncertfelvételeiből "Magyarországi zenei ritkaságok 1740-1840" címmel. A lemez háromnyelvű CD-ROM mellékletet is tartalmaz, mely az elhangzó művekről és szerzőikről nyújt forrásértékű információkat. 2000. márciusában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére az ERDŐDY KAMARAZENEKAR működött közre Rómában, a Jubileumi Év alkalmából rendezett Nemzetközi Egyházzenei Koncert-sorozatot megnyitó Magyar Nemzeti Esten. Az Erdődy Kamarazenekar negyedik lemeze – a Hungaroton kiadásában – 2001 januárjában jelent meg, J. N. Hummel két nagyszabású művének első felvételével, s a Le Monde de la Musique c. laptól 2001. júliusában ugyancsak elnyerte a „CHOC” díjat. A lemezt kiemelte a Klassik Heute c. szaklap, s méltatta a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. 2001. szeptemberében a franciaországi magyar év rendezvénysorozata keretében a zenekar nagysikerű hangversenyt adott az Ile de France Fesztiválon, melyet közvetített a francia rádió. 2001. novemberében a zenekar – XX. századi spanyol műsorral - sikerrel debütált Bécsben az ORF stúdió-koncertjén, valamint vendégszerepelt Ljubjanában. Az együttes Pleyel csellóversenyeit (Szabó Péter szólójával) bemutató dupla CD-je 2002 szeptemberében jelent meg, melyről elismerő kritikát közöl a német Fono Forum (2003/5) és a francia Repertoire (2003/4) c. szaklap is.

A zenekar 2002-ben elnyerte a Gramofon című szaklap által alapított „Magyar Klasszikus Díjat”. Az Erdődy Kamarazenekar J. M. Sperger kürtversenyeit Nagy Miklós közreműködésével bemutató albuma 2003. májusában jelent meg, s elnyerte a luxemburgi Pizzicato c. szaklap „Supersonic” díját. Ugyancsak 2003-ban folytatódott a zenekarral Pleyel vonós versenyműveinek felvétele: ezúttal a hegedűverseny került kiadásra, Szabadi Vilmos szólójával.

Az Erdődy Kamarazenekar 2002. óta folyamatos együttműködést ápol a budapesti Lengyel Intézettel. Ennek gyümölcseként több budapesti koncert mellett 2003-ban megjelent egy lengyel és magyar szerzők műveit tartalmazó CD is. A zenekar számára rendkívül termékenynek bizonyult 2003-as évben látott napvilágot az első olyan felvétel, mely egy kifejezetten az együttes felkérésére írott művet jelentetett meg: Orbán György Stabat Materét.

Az együttes legfrissebb, 2004. októberében felvett, Georg Druschetzky timpanira és zenekarra íródott műveit megörökítő DVD felvétele várhatóan 2006-ban jelenik meg.

Az elmúlt tíz évben a zenekar partnerei voltak Héja Domonkos, Rácz Márton és Vashegyi György karmesterek, az Ifjú Zenebarátok kórusa , a Budapesti Monteverdi Kórus, az Angelica Leánykar , Cantate Vegyeskar, valamint olyan neves szólisták, mint Zádori Mária, Verebics Ibolya, Spányi Miklós, Szokolay Balázs.

Az együttes megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet az előadásra kerülő művekhez illő koncerthelyszín kiválasztására, így fellépett Budapest szinte valamennyi műemléki szempontból jelentős pontján. Nagy népszerűségnek örvendenek a zenekar rendszeresen megrendezésre kerülő kiránduló- és kastélykoncertjei (Makkosmárián, Gercsén, illetve Nagytétényben, Pécelen, Eszterházán, Csákváron).

 A zenekar 2000. óta folyamatosan rendez hangversenyeket a Magyar Tudományos Akadémián, az Akadémiai Klub társszervezésében. A Gramofon c. szaklap kritikusai 2004. novemberében különdíjat adományoztak Erdődy Kamarazenekarnak a Visegrádi Országok zenei együttműködését segítő törekvéseiért.

2005. február 25-én az MTA Dísztermében Kroó Norbert a Tudományos Akadémia főtitkára adta át az Akadémiai Klub művészeti díját. Az idén első alkalommal odaítélt rangos elismerést az akadémikusok szavazatai alapján az Erdődy Kamarazenekar nyerte el.

Zenekarunkról


Az együttesről megjelent cikkek:

Együttesünk tagjai
Bővebben >>
 
 
Keresés:   
Vissza a főoldalra